Hyvä kuunteleminen on aitoa kohtaamista

(Lukuaika 3 min)

Kuuntelemistaitojen kehittymistä pidetään monesti vähän itsestään selvänä, koska hei, elämässähän tulee kuunneltua toisia ihmisiä aika paljon. Kuuntelemiseen kuitenkin pätee sama viisaus kuin yleisestikin sosiaalisiin taitoihin: sosiaalisuus ei ole yhtä kuin hyvät sosiaaliset taidot [1]. Se, joka puhuu paljon ei välttämättä ole parempi kuuntelija kuin hiljaisempi tyyppi. Mutta miten molemmat voisivat kehittyä kuuntelemisessa, ja miksi se kannattaa?

Kuuntelemisen merkitys ihmissuhteille on hyvin suoraviivainen juttu. Ihan ensimmäiseksi: kuuntelemalla saavutetaan ymmärrystä toisen ajatuksista, historiasta, tunteista ja toiveista. Mitä enemmän tiedät näistä asioista, sitä paremmin tunnet toisen. Ja mitä enemmän toisella henkilöllä on tunne, että häntä kuunnellaan ja halutaan ymmärtää, sitä todennäköisemmin hän tuntee olonsa arvostetuksi ja hyväksytyksi.

Jokainen meistä haluaa olla ihmissuhteessa, jossa on arvostettu ja hyväksytty olo.

Kuunteleminen siis auttaa rakentamaan luottamusta ja syventämään ihmissuhteita.

Ja toiseksi: jos kuuntelet puolella korvalla, se voi viestiä toiselle, ettei sinua kiinnosta etkä arvosta puhujaa. Sama voi käydä tilanteessa, jossa pyrit saamaan suunvuoroa, kun toinen toivoisi sinun vain kuuntelevan. Nämä hetket vievät ihmisten välisiä siteitä heikompaan suuntaan.

Vaikka joskus on vaikea tunnistaa yllä kuvaillun kaltaisia hetkiä, kuunteleminen on silti pohjimmiltaan yksinkertaista. Yksinkertaista – ei aina helppoa. Tärkeät asiat harvoin ovat kovin helppoja.

Kuunteleminen on ymmärryksen saavuttamista

Tänä päivänä väärin ymmärtäminen tuntuu paikoin olevan jopa tavoite. Sen ansiosta positiivisesti korostuvat ne ihmiset, jotka pyrkivät ymmärtämään aidosti. Aito ymmärrys saavutetaan kuuntelemalla hyvin. Mitä hyvä kuunteleminen sitten pitää sisällään? Prosessin voisi avata näin:

  1. Anna täysi huomiosi toiselle: mitä hän sanoo?

  2. Varmista ymmärrys muotoilemalla omin sanoin: tarkoititko tätä?

  3. Arvioi: mitä ajattelen sanotusta asiasta?

  4. Vastaa.

Olennaisin vaihe hyvässä kuuntelemisessa on ymmärryksen varmistaminen, koska se pienentää väärinkäsityksen mahdollisuutta. Se onkin vaihe, joka monella jää välistä! Ihan ymmärrettävää, koska ymmärryksen varmistaminen ei konkreettisesti vie keskusteluja eteenpäin – sen sijaan se varmistaa, että keskustelu on tukevalla pohjalla eikä luisumaisillaan sivuraiteelle tai jopa riitelemiseen.

Ymmärryksen varmistaminen siis luo yhteisymmärrystä. Ilman yhteisymmärrystä siitä, mistä ollaan keskustelemassa, siitä asiasta ei voida keskustella. Silloin puhutaan ristiin, päälle tai ohi, eikä sellainen paranna ihmissuhdetta.

Joka tapauksessa vastaaminen tapahtuu aina oman tulkinnan pohjalta, koska ihmisillä on eri merkityksiä sanotuille sanoille. Koska keskusteluja halutaan viedä eteenpäin eikä tarttua jokaisen yksittäisen sanan merkitykseen, aina on edettävä pienellä epävarmuudella siitä, mitä toinen tarkoittaa. Mutta avoimuus ja hyväntahtoisuus vievät kuuntelemisessa pitkälle!

Kuunteleminen on taito, jota harjoitellaan

Kaikki me olemme kohdanneet ihmisiä, jotka puhuvat päälle tai joilta ei saa suunvuoroa. Tai ihmisiä, jotka alkavat puhua omasta itsestään, kun yritämme tuoda omia ajatuksiamme esiin ja toivomme kuulluksi tulemista. Tosiasia on, että jotkut ovat elämänsä aikana saaneet enemmän harjoitusta puhumisessa, jotkut taas kuuntelemisessa. Jotkut ovat voineet jopa lannistua siitä, ettei kukaan kuuntele heitä hyvin ja siten anna heille mahdollisuutta harjoitella puhumista.

Ihan kuten pianonsoitto tai karate, myös kuunteleminen on taito, jota voi harjoitella tietoisesti. Toisin kuin pianonsoitto tai karate, kuunteleminen on joka ikiselle ihmiselle elämänlaadun kannalta olennainen taito hallita. Ilman hyviä ihmissuhteita elämä kun tuppaa olemaan jokseenkin onttoa.

Aivan perustasolla tulisi muistaa, että kuunteleminen on kohtaamista.

Ilman aitoa ja avointa kohtaamista olemme vain puhetta tai sisältöä tuottavia olioita, joista kukaan ei koe tulevansa kuulluksi ja nähdyksi aitona itsenään. Kuuntelemistaitojen merkitys myös korostuu maailmassa, jossa kohtaamme toisemme enenevässä määrin teknologiavälitteisesti ja etäältä. Aidon, yhteistä ymmärrystä ja luottamusta rakentavan kohtaamisen tärkeyttä ei tänä päivänä voikaan liikaa alleviivata.

Lähteitä tälle tekstille:

  • [1] Olen melko varma, että Liisa Keltikangas-Järvinen on käyttänyt tällaista muotoilua jossain kirjassaan, joten annan hänelle tästä kunnian!

Edellinen
Edellinen

Blogiyhteistyö: Elävää työelämää

Seuraava
Seuraava

Mitä on hyvä vuorovaikutus?